Inainte de toate, trebuie sa aveti la indemana toate materialele si uneltele necesare montajului. Adezivul si chitul se aleg in functie de tipul placilor ceramice ce urmeaza a fi montate.
1. Pregătirea substratului: Substratul pentru aplicarea plăcilor ceramice trebuie să nu aibă fisuri, să fie curat şi plan. Denivelările trebuie şpăcluite în prealabil, se aplică o masă de şpaclu, cu tratarea prealabilă a suprafeţei cu un grund de bază.
2. Distribuiţi masa cu ajutorul unui ştergător de cauciuc. Suprafaţa plană astfel realizată trebuie să se mai usuce aproximativ 2 zile (Timpul exact de uscare este menţionat în informaţiile producătorului, de obicei sunt scrise direct pe ambalaj).
3. Planificarea montajului: Înainte de montare, comparaţi tonurile, respectiv nuanţele şi dimensiunile menţionate pe cutii. Acestea trebuie să coincidă pe toate cutiile. Montaţi în toate cazurile prin amestecarea plăcilor provenite din cel puţin 3 cutii simultan.
4. La montarea în unghi drept, poziţionaţi primul rând în funcţie de o sfoară întinsă în mijlocul încăperii şi paralel cu pereţii laterali. Ulterior, continuaţi lucrările în secţiunea frontală. Vă rugăm să preluaţi rosturile de dilataţie necesare pentru beton şi şapă. În special la exterior este necesară delimitarea unor secţiuni restrânse.
5. La montarea în diagonală, determinaţi pentru început axul longitudinal şi cel transversal al încăperii şi marcaţi între acestea unghiul de 45°. În funcţie de acesta, rândurile de plăci sunt montate drept şi în diagonală pe axele longitudinale şi transversale.
6. Este disponibilă o alternativă interesantă în cazul în care realizaţi îmbinarea la perete cu jumătăţi de plăci.
7. Lipirea plăcilor ceramice: Amestecaţi adezivul pentru plăci ceramice cu un amestecător şi o bormaşină care funcţionează la turaţie mică. În acest mod este necesară realizarea unei mase omogene.
8. Aplicaţi pe substrat adezivul pentru plăci ceramice cu un şpaclu cu dinţi pe suprafeţe uşor de acoperit.
9. Aplicarea plăcilor se realizează printr-o uşoară apăsare şi baterea acestora cu ciocanul de cauciuc pe patul de adeziv. Nu trebuie să bateţi plăcile ceramice până la nivelul substratului.
10. La montare, respectaţi lăţimea rosturilor prevăzută de către producător. Ca element ajutător sunt utilizate distanţiere pentru plăci ceramice sau sfori de trasat.
11. Montarea plintelor: Tăiaţi benzile de etanşare existente (de la lucrările anterioare de turnare a şapei) coeziv cu cantul superior al plăcilor ceramice. Aplicaţi adeziv pentru plăci ceramice pe partea din spate a plăcilor pentru plintă şi lipiţi plăcile pe perete cu respectarea rosturilor gresiei.
12. Pentru respectarea rosturilor puteţi utiliza bucăţele de lemn.
13. Umplerea rosturilor: După întărirea completă a adezivului pentru plăci ceramice puteţi începe umplerea rosturilor dintre plăcile de gresie. Amestecaţi numai cantitatea de chit de rosturi pe care o puteţi prelucra în intervalul prevăzut.
14. Masa este distribuită uniform peste plăcile de gresie şi este aplicată cu ajutorul unui ştergător de cauciuc transversal faţă de linia rosturilor. În stare proaspătă, puteţi îndepărta resturile grosiere de chit cu ajutorul unui ştergător de cauciuc.
15. Ulterior sunt îndepărtate toate resturile de chit. După uscare se şterge din nou cu buretele şi apă curată pana cand vor disparea toate urmele de chit.
16. Trecerea dintre plintă şi plăcile de gresie, precum şi rosturile perpendiculare din colţurile încăperilor trebuie umplute cu produse de etanşare din silicon cu elasticitate remanentă.